Žena o ženi







Žene o ženama


Ova izložba okuplja dvadeset ženskih vizuelnih umetnica iz regiona zapadnog Balkana, teritorija Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i severne Makedonije. Kroz neposrednu saradnju kustoskinja i umetnica podižemo svest o ženskom uglu posmatranja i reakcije na stvarnost, u sferi umetnosti. U direktnom kontaktu sa umetničkim procesima, živom kreativnom energijom, uloga nas kustoskinja je u procesu posmatranja, sakupljanja, hvatanja sadašnjosti i dokumentovanja. O tome svedoči izložba „Žena o ženi“, koja se dešava u stavrnom i u virtuelnom prostoru, fizičkoj i virtuelnoj stvarnosti.

Zašto žena? Jer samo žena zna šta i kako se oseća.

Zašto o ženi? Zato što je žena subjekat, a ne objekat.

Zašto umetnost? Jer je najbliža istini.

Zašto region? Zbog potrebe umrežavanja.

Zašto projekat? Da svedoči o sadašnjosti i prenese poruku.

Tema žena nije nova. Tokom istorije umetnosti, žene su bile i ostale neiscrpan motiv. Inspiracija ženom na specifičan način nosi antipode i počiva negde na liniji između graničnih osećanja prema njoj. Žena je živi organizam i najbolji svedok našeg postojanja. Vreme teče i misli se menjaju, samim tim i uloga žene u društvu. Ova izložba je posvećena temi žena, ali od strane žena. Postavlja pitanje iznutra ka spolja, o njenim unutrašnjim stanjima bića. Zbog toga je neposredna i konkretna, sirova tema koja se posmatraču otvara u direktnoj komunikaciji. To nije oblikovana nečija vizija već trenutak izražavanja ženskih emocija u samom procesu.

Ideju o izložbi pokrenula je svest o sve većoj potrebi žena za izrazom u težnji da utiče na novi kontekst reakcije na stvarnost.  Ona aktivno učestvuje u savremenom stvaralaštvu, nije više predmet obožavanja ili mržnje, lepote ili ružnoće, požude ili straha.  Fokusirajući se na gore navedeno, cilj izložbe je da  pruži uvid u ženske stvaralačke aspekte, da posvedoči i dokumentuje sadašnjost i aktivira pitanje u kojoj meri društvena stvarnost oblikuje ženski umetnički izraz i kako društvo utiče na žensko stvaralaštvo. Svedoci smo da je uvek bilo žena koje se pojavljuju kao pojedinke i ostavljaju neizbrisiv trag u istoriji i društvu, a ova izložba okuplja više njih i nosi poruku o sadašnjosti.  

Izložba „Žene o ženama“ deo je međunarodnog projekta sa više aktivnosti. Pokazujući direktnu vezu između umetnosti i društvene stvarnosti, projekat počinje od umetnosti jer je umetnost najbliža istini i najotvorenija za iskustvo i dalju komunikaciju. Izbor umetnica jasno ukazuje na kombinaciju različitih oblika umetničkog izražavanja, a iste osnove - odjek unutrašnjeg ženskog bića i potreba da se oslobodi snaga koju ona nosi u sebi, nešto kao umetnički oblikovani vrisak, misao iz koje se ideja rodila i formirala koncept.

U skladu sa savremenim trendovima i novim medijima, umetnice se izražavaju na jedinstven način u različitim medijima, od slike i crteža, preko fotografije i skulpture, skulptoralne instalacije, video radova do performansa. Heterogenost vizuelnog izraza neizbežna je pojava savremenog doba, kao i raznolikost medija u kojima ili kojima se izražava. Pored medija, različitost je takođe vidljiva u različitim pristupima ženskim identitetima u savremenoj umetnosti, od oblika i telesnosti, kroz apstrakciju, do feminističkih umetničkih praksi. Ova izložba na neki način daje odgovor na mapiranje identiteta žene u savremenoj vizuelnoj umetnosti. 

Ova, prva od dve izložbe Žene o ženama uključuje unapred odabrane umetnice   koje svojim stvaralaštvom odgovaraju na temu, odnosno u čijem izrazu su selektorke prepozale savremeno identifikovanje sa ulogom i potrebama žene.  Za drugu izložbu odabir će se vršiti putem otvorenog poziva mladim umetnicama. Razlog tome je beleženje potreba koju nosi mladost i izvorni izraz umetnica u početnim ili ranim fazama umetničkog oblikovanja. Pored teritorija Zapadnog Balkana pridružiće se i teritorije u okvirima Evropske unije.


                                                                       Biljana Jotić, umetnička direktorka i inicijatorka



Rad umetnice Sanje Solunac, intervencija na koži.


Serbia:

Gordana Belić

Leonora Vekić


Vesna Vesić

Natalija Miladinović


Anđela Grabež, Video NEKO je deo projekta Ničija soba koji je počeo život izlaganjem prvog dela, u galeriji Ozon, Beograd, 2019. a završiće se celovitom postavkom u Galeriji Kulturnog centra Beograda,izložbom Ničija kuća tokom 2021. godine.



Croatia:

Marina Ćorić

Mateja Rusak


Ivana Bajcer

Mirela Blažević

Lena Kramarić



Slovenia:

Ana Kranjac

Meta Solar

Urša Toman

Tea Tejgelj+video 


North Macedonia:

Ana Lazarevska

Marija Miloševska


Hristina Zafirovska

Shcipe Mehmeti

Tanja Balać: MEMORABILIA


To whom does the image belong to? Does it genealogically belong to the history of existence, does it belong to the final discourse that preserved its own shapes immortalizing them through balancing distortion or is it extracted from our memories and moved to a collective similarity characteristic of the passage of time that inevitably forces us to remember… certain places we have never known. In her creative circle Tanja Balać thematizes several essential issues that relate to contemporary expression, with strongly intertwined critical thought toward symbolic freedom and the fluctuation of the individual within societal contours, their memory and perceptive innateness for self-recognition in the hypothetical cognitive space of existence. Setting the potentials of the artistic proposition, the reception and the perception of the artistic work on a higher analytical level, she reexamines the possibilities of the aesthetical, inserting unique rhetorical points, which refer, above all, to the perception of the work, semiotically woven through disseminated narrative points in an aesthetic whole.



Montenegro:

Jovana Višnjić




Milena Jovićević


Maja Šofranac

Anka Gardašević

Gordana Kuč



Izložba je podržana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Sponzorstvo: MSUB i Dunav osiguranje






Нема коментара